ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ

Υλικά:

  • 1 κιλό κρέας
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού πολτοποιημένες ντομάτες
  • 2-3 κουταλιές ξίδι
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
  • Φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια, σκόρδο
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το σοτάρουμε με το λάδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μερικά λεπτά. Ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας, το ξίδι, το κρασί, την δάφνη, αλάτι, πιπέρι και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Αφήνουμε να σιγοψηθεί για 2 1/2 ώρες. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα πλένουμε και τα χαράζουμε σταυρωτά στο σημείο της ρίζας, σε βάθος 1 εκατοστό περίπου για να μην ανοίξουν με το βράσιμο. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, 2 σκελίδες σκόρδο και λίγο αλάτι και αφήνουμε να σιγοψηθούν σκεπασμένα ώστε να μείνουν με το βούτυρο. Το προσθέτουμε στο κρέας και το αφήνουμε να σιγοψηθούν επί  ½ ώρα περίπου.

Προσθέτουμε στο στιφάδο προς το τέλος  μερικά δαμάσκηνα, 2-3 γαρίφαλα, φλούδα κανέλας, 5-6 κόκκους μπαχάρι και προαιρετικά μερικές βελόνες δενδρολίβανο.