ΜΛΙΝΑ – ΡΥΖΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑ

Υλικά για το χειροποίητο χωριάτικο φύλλο:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • Αλάτι

Υλικά για την γέμιση:

  • 1,5 κούπα ρύζι Καρολίνα
  • 3 κούπες νερό
  • 2 φωλίτσες φιδέ
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • Μισή κούπα σταφίδες ξανθιές
  • 100 γρ φρέσκο βούτυρο
  • Κανέλα Κεϋλάνης

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια. Την πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι, την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε για μισή ώρα  να ξεκουραστεί. Όση ώρα ξεκουράζεται η ζύμη ετοιμάζουμε την γέμιση. Βράζουμε το ρύζι σε ελαφρώς αλατισμένο νερό, για να γίνει σπυρωτό. Σε ένα τηγανάκι λειώνουμε το βούτυρο και τηγανίζουμε το φιδέ σπασμένο σε μικρά κομματάκια και το ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε το φιδέ, την ζάχαρη και τις σταφίδες μέσα στο ρύζι και ανακατεύουμε. Στρώνουμε το φύλλο σε λαδωμένο ταψί και ρίχνουμε το μίγμα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Κλείνουμε την πίτα με το δεύτερο χωριάτικο φύλλο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Πριν το σερβίρισμα την πασπαλίζουμε με την ζάχαρη ή κανέλα και μέλι. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα .

Η μλίνα ήταν απαραίτητη σε κάθε σπίτι, ήταν το πιο εύκολο και οικονομικό έδεσμα για την νοικοκυρά. Την περίοδο της μεγάλης Σαρακοστής ήταν σε καθημερινή βάση στο τραπέζι. Το συνόδευαν με τσάι του βουνού ή με τον καφέ.