ΜΛΙΝΑ – ΡΙΖΟΠΙΤΑ ΑΛΜΥΡΗ

Υλικά για το χειροποίητο χωριάτικο φύλλο:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • Αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 4 στίγματα κρόκου

Υλικά για την γέμιση:

  • 1,5 κούπα ρύζι Καρολίνα
  • 3 ποτήρια νερό
  • 200 γρ φέτα
  • 1 αυγό
  • Αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά : λίγες σταγόνες σησαμέλαιο με άρωμα λευκής τρούφας για απογείωση της γεύσης.

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στην μέση και ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το χλιαρό νερό στο οποίο έχουμε λιώσει 4 στίγματα κρόκου (σαφράν). Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια. Την πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι, την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Όση ώρα ξεκουράζεται η ζύμη ετοιμάζουμε την γέμιση. Βράζουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και όταν απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό την τραβάμε από την φωτιά και αφού προσθέσουμε το μαύρο πιπέρι και το αυγό, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Σημείωση- το ρύζι να είναι ελαφρώς λαπαδιασμένο. Ανοίγουμε το φύλλο και το απλώνουμε σε λαδωμένο σινί (ταψί), ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και έπειτα παίρνουμε την φέτα και την τρίβουμε με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια πάνω στο ρύζι και κλείνουμε με δεύτερο χειροποίητο φύλλο. Την λαδώνουμε και την ψήνουμε στον φούρνο σε θερμοκρασία 220 βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδίσει. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.

Η μλίνα ήταν απαραίτητη σε κάθε σπίτι, ήταν το πιο εύκολο και οικονομικό έδεσμα για την νοικοκυρά. Την περίοδο της μεγάλης Σαρακοστής ήταν σε καθημερινή βάση στο τραπέζι. Το συνόδευαν με τσάι του βουνού ή με τον καφέ. Σήμερα την μλίνα την εμπλουτίζουμε με τον κρόκο για να αποκτήσει όμορφο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα.