ΧΟΥΣΙΑΦ – ΚΟΜΠΟΣΤΑ

Υλικά:

  • 4 λίτρα νερό
  • 3 μικρά μίλα
  • 10 σύκα αποξεραμένα
  • 10 βερίκοκα αποξεραμένα
  • 10 δαμάσκηνα αποξεραμένα
  • 1 κούπα σταφίδα ξανθιά
  • Μισή κούπα κρανμπέρι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο
  • Βανίλια
  • 1 ποτήρι χυμό ρόδιού

Εκτέλεση:

Σε  νερό που βράζει σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά έκτος από τα δαμάσκηνα. Μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν τα φρούτα ρίχνουμε και τα δαμάσκηνα για πέντε λεπτά. Προσέχουμε να μην διαλυθούν. Το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.

Το χουσιάφ ήταν το γλυκάκι που τρώγανε οι Τριμερίτσες. Οι Τριμερίτσες ήταν οι γυναίκες του χωριού που αμέσως μετά την τελευταία Κυριακή της αποκριάς, από την Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη νήστευαν. Η νηστεία τους ήταν τόσο αυστηρή  που δεν έπιναν ούτε νερό. Την Πέμπτη αμέσως μετά την θεία κοινωνία έφτιαχναν αυτό το γλύκισμα, το έτρωγαν και το μοίραζαν στις γειτονιές για την συγχώρηση των ψυχών. Το χουσιάφ τρωγόταν σε όλη την διάρκεια της Σαρακοστής βάζοντας ελάχιστα υλικά, όπως μήλα, αχλάδια, σταφίδες. Σήμερα το γλύκισμα εμπλουτίστηκε με περισσότερα φρούτα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εμμανουήλ Παπά το κερνάει κάθε χρόνο στον κόσμο κατά την διάρκεια του εθίμου Κούσασι. Και έτσι το χουσιάφ έγινε γνωστό σε πολύ κόσμο.