Υλικά:
- 1 κιλό φασόλια
- 2 λίτρα νερό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας σπιτικό
- Αλάτι
- Μισό κιλό χοιρινή πανσέτα
- 1 κουταλιά της σούπας κόκκινη γλυκιά πάπρικα
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα και τα βράζουμε περίπου 2 ώρες μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον πελτέ και το λάδι. Μόλις βράσει η φασολάδα την τραβάμε στην άκρη και σε ένα τηγάνι σοτάρουμε την ψιλοκομμένη πανσέτα με την πάπρικα. Τα ανακατεύουμε μέχρι τα τσόζια (πανσέτα) να πάρουν ένα ωραίο ροδαλό χρώμα. Κατόπιν το ρίχνουμε στην ζεστή φασολάδα και ανακατεύουμε μέχρι να χυλώσει. Την σερβίρουμε ζεστή με φρέσκο σπιτικό ψωμί και κόκκινο κρασί. Η φασολάδα συνοδεύεται με ελιές και ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα.
Η φασολάδα από τα παλιά χρόνια ήταν το καθημερινό πιάτο των κατοίκων του χωριού. Το χοιρινό κρέας υπήρχε σε κάθε σπίτι άφθονο επειδή πολλές οικογένειες εκτρέφανε γουρούνια. Και για τα γίνει πιο ενισχυμένη και χορταστική η φασολάδα έριχναν μέσα τα τσόζια. Η ονομασία Τσόζια βγήκε από το χαρακτηριστικό ήχο που κάνει το ξεροψημένο και καυτό κρέας μέσα στην ζεστή φασολάδα. Το πιάτο αυτό το έτρωγαν πολύ συχνά γιατί ο συνδυασμός του όσπριου με το χοιρινό κρέας και ιδίως με το λίπος τους έδινε δύναμη για να συνεχίσουν τις βαριές αγροτικές εργασίες.