Υλικά για πατάτες:
- 1 κιλό πατάτες
- 3 κούπες νερό
- Μισή κούπα ελαιόλαδο
- Αλάτι, μαυροπίπερο,
- 1 λεμόνι
- 6 στίγματα κρόκου
Υλικά για Σουτζουκάκια
- 1 κιλό κιμά,
- ½ κούπα λευκό κρασί
- ½ κούπα νερό,
- ½ κούπα φρυγανιά,
- 1 σκελίδα σκόρδο,
- ελαιόλαδο,
- 3 ποτήρια σπιτικό χυμό ντομάτας
- ½ κουταλάκι κύμινο,
- Αλάτι, μαυροπίπερο
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε την φρυγανιά στο κρασί, προσθέτουμε το νερό και όλα μαζί τα ρίχνουμε στο κιμά μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και λίγο λαδάκι. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και τα αφήνουμε στην άκρη ένα μισάωρο για να φουσκώσει ο κιμάς. Μέσα σε ένα βαθύ ταψί στρώνουμε κομμένες κυδωνάτες πατάτες, τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, λεμόνι και ελαιόλαδο. Τις ανακατεύουμε καλά και τις σκεπάζουμε με το νερό στο οποίο έχουμε λιώσει το σαφράν. Τις βάζουμε στον φούρνο σε θερμοκρασία 200 βαθμούς κελσίου για 1 ώρα περίπου για να ροδίσουν. Ύστερα πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα σοτάρουμε στο τηγάνι για να σφίξουν και να πάρουν ωραίο χρώμα. Σε ένα άλλο σκεύος ετοιμάζουμε την σάλτσα ντομάτας προσθέτοντας στον χυμό το κύμινο, το μαυροπίπερο και το λαδάκι. Βράζουμε την σάλτσα (ζμούδ) να πυκνώσει και όταν είναι έτοιμη βάζουμε μέσα τα σουτζουκάκια και τα ψήνουμε στον φούρνο για μισή ώρα. Σερβίρουμε μαζί με τις ψημένες πατάτες . Το πιάτο συνοδεύεται με σαλάτα εποχής λάχανο, σπιτικό τυρί φέτα και κόκκινο κρασί, και κατά προτίμηση με σπιτικό φρέσκο ψωμί.
Αυτό το φαγητό ήταν ένα από τα κυριακάτικα και γιορτινά πιάτα ιδίως την περίοδο των Χριστουγέννων, γιατί λίγες μέρες πριν την γιορτή έφτιαχναν διάφορα παράγωγα του κρέατος, πχ. λουκάνικα, παστά, κτλ. Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία ντόπιων κρεατικών και θέλοντας να δοκιμάσουμε καινούργιες γεύσεις, συνδυάσαμε την παράδοση με την εξέλιξη εμπλουτίζοντας το πιάτο με κρόκο Σερρών και σουτζουκάκια στρουθοκαμήλου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το πιάτο παίζει η πατάτα.