Υλικά:
- 1 κιλό πατάτες
- 3 κούπες νερό
- Μισή κούπα ελαιόλαδο
- Αλάτι, μαυροπίπερο
- 1 λεμόνι
- 6 στίγματα κρόκου
- Λουκάνικα
Εκτέλεση:
Μέσα σε ένα βαθύ ταψί στρώνουμε κομμένες κυδωνάτες πατάτες, τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, λεμόνι και ελαιόλαδο. Τις ανακατεύουμε καλά και τις σκεπάζουμε με το νερό στο οποίο έχουμε λιώσει το σαφράν. Τα βάζουμε στον φούρνο σε θερμοκρασία 200 βαθμούς κελσίου για 1 ώρα περίπου. Λίγο πριν ροδίσουν οι πατάτες αραδιάζουμε πάνω τα λουκάνικα, συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν και τα δύο. Σερβίρουμε ζεστό το πιάτο με σαλάτα εποχής λάχανο, σπιτικό τυρί φέτα και κόκκινο κρασί, κατά προτίμηση και με σπιτικό φρέσκο ψωμί.
Αυτό το φαγητό ήταν ένα από τα κυριακάτικα και γιορτινά πιάτα ιδίως την περίοδο των Χριστουγέννων, γιατί λίγες μέρες πριν την γιορτή έσφαζαν το γουρούνι και έφτιαχναν διάφορα παράγωγα του κρέατος, πχ. λουκάνικα, παστά, κτλ. Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία ντόπιων κρεατικών και θέλοντας να δοκιμάσουμε καινούργιες γεύσεις, συνδυάσαμε την παράδοση με την εξέλιξη εμπλουτίζοντας το πιάτο με κρόκο και λουκάνικα.